Nasz pierwszy wielkanocny żur - przepis

Nadeszła Wielkanoc! Naprawdę, nie mamy pojęcia kiedy to się stało! Dopiero witaliśmy Nowy Rok, załatwialiśmy sprawy związane z autem i kredytem, a tu już nagle kwiecień! Ze względu na to, że święta w tym roku to dla nas podwójna okazja do celebrowania (Grzegorz obchodzi także tego dnia 28 urodziny) – postanowiliśmy, że będą naprawdę wyjątkowe. Kiedy udało nam się już ustalić, w jaki sposób je spędzimy (moi rodzice mieszkają ponad 160 km od nas i co święta decydujemy, kiedy i do kogo pojedziemy 🙂 ) – zaczęliśmy zastanawiać się, co moglibyśmy pysznego przygotować. Ze względu na to, że niestety nie mamy piekarnika – postanowiliśmy podjąć się ugotowania naszego pierwszego WIELKANOCNEGO ŻURKU!

Sam pomysł już wydał nam się szalony, a co dopiero jego realizacja… Od kilku tygodni przeglądaliśmy w sieci przeróżne przepisy w poszukiwaniu tego jedynego, który od pierwszych chwil skradnie nasze serca i zawładnie podniebieniami. Udało się! Teraz pozostało jeszcze skompletować odpowiednie produkty. Z pomocą nam przybyła firma KRAKUS! Prawie wszystkie produkty udało nam się zakupić już podczas jednej wizyty w ulubionym sklepie. Zakwas, buliony, chrzan – to nie tylko bardzo ważne składniki świątecznego żurku, ale również główni „odpowiedzialni” za powodzenie całej misji! W końcu na śniadaniu wielkanocnym u teściów ma zebrać się w tym roku rekordowo dużo osób, a nasze danie okrzyknięte zostało atrakcją świątecznego poranka…

Samo gotowanie okazało się być niesamowitą zabawą. Po tygodniach ciężkiej pracy, sprzątania i przygotowań – pichcenie świątecznych potraw wraz z dziećmi to rewelacyjna odskocznia i relaks! Maluchy mogły dowiedzieć się nieco więcej o świątecznych tradycjach, potrawach, jakie znajdą się na wielkanocnym stole oraz nauczyć się przyrządzać tę najpyszniejszą na świecie zupę. Choć trwało to prawie kilka godzin – efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania! Wprost nie możemy doczekać się już tej świątecznej niedzieli…


SKŁADNIKI: 

2 buliony warzywne KRAKUS

2 zakwasy naturalne KRAKUS

3 łyżki chrzanu KRAKUS

0,5 kg parzonego boczku

2 cebule

2 ząbki czosnku

majeranek

0,5 kg surowej białej kiełbasy 

śmietanka 30% do zabielenia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *